10.06.2023 tarihinde Instagram’ da yayınlanmıştır.
Yazarlara ve şairlere hayranım. Onlar hayatı okuyabilen ve okuduklarını paylaşan insanlar. Okuduğunuz güzel bir eserle dönemin tarihi, sosyolojik verilerine, karakterler üzerinden psikolojik verilere ve yaptıkları çıkarımlar üzerinden de felsefi verilere ulaşabilirsiniz. Bütün bunlara hakim, hayatı sorgulayan gözlerle yorumlayıp anlam arayışları devam eden kişilerin kitapları, okuyucusunun dünyasında bin bir çeşit pencere açar.
Yavuz Bülent bakiler de bir şiirinde
“Kalem de tuttum çok şükür, kılıç da, gül de…
Güvercin bakışlı sıcak türküler de söyledim.” demiş.
Kalemi zihniyle, kılıcı bedeniyle, gülü de ruhuyla tutabilir insanoğlu. Ve bu üçü, kesişim kümeleri de bulunan birbiri içinde kesin sınırları olmayan ama birleşerek insanı tanımlayan kavramlardır.
“Görmeyi öğrenin, her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğunu fark edeceksiniz” diye boşa dememiş Leonardo Da Vinci. Bu üç kavram birbiriyle kesişerek katman katman insanı tanımlamaya çalışırlar.
“Yaşamak dünyada ender rastlanan bir şeydir. Çoğu insan sadece varlığını sürdürür” demiş Oscar Wilde de. Yaşamak sadece bedenle değil ruhla birlikte yapılabilir. İnsanın yaşaması için bu katman katman benliğini tanıması, kendisine bakması lazım. Bu katmanlardan biri eksik olsa tam sağlık hali olmuyor ve yaşamak zorlaşıyor.
Gençlik yıllarım insanın bedene indirgenmesini reddedip daha uhrevi değerler yüklediğim zamanlardı. Her ne kadar bedenle ilgili bir meslek seçsem de beden bütünlüğünü bozan durumlar öğrencilik yıllarımda beni çok zorlardı. insanın bedeninden kaçamayacağını ise sevgili bedenim ağır süreçler geçirerek bana öğretti. Ben istesem de istemesem de bu dünyada olduğum müddetçe bana emanet edilen beden benim önemli bir parçam olacaktı.
İnsanı katman katman yaratan, dünyayı perdeler arkasına gizleyen, alemlerin Rabbine gitmenin en önemli yolu kendine tam bir bütünlük haliyle bakmaktı.
Şeyh Galipin dediği gibi;
“Hoşca bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen.
Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen.”
(“Ey insanevladı! Kendine saygıyla/hürmetle yaklaş; çünkü sen kâinatta yaratılmışların özü/göz bebeği olan insansın.”)
Şeyh galipin şiiri insanı tanımlama şekli ile çok kıymetli, kendine bakmak isteyenlere tavsiyemdir…